preloader

Зареждане...

Венцислав Изов

Уникалният талант в спорта - Венцислав Изов

image

Венцислав Изов е син на известния български селекционер на коне от породата Тракенер - Мирослав Изов, който е член на Германската асоциация на тракенените (Trakehner Verband GmbH).

Венцислав, напътстван от прозорливия си баща, първоначално се явява на контролно състезание 3 звезди по прескачане в чужбина, където трябва задължително да покрие височина от 1,45 см. След успешното му представяне специална комисия от академията го кани да стане един от младите европейски таланти в дисциплината.

Успехите в спорта за Венци започват още през Август 2012 г. на Европейско първенство за деца, юноши и млади ездачи в Австрия, където заема 14-то място в отборно класиране и 50-то място в индивидуално класиране на първото му международно състезание с коня си Езоп.

През 2018 Венци става част и от Yong Riders Academy (YRA- академия за млади ездачи). При нашето момче това се случва докато е още ученик, затова учи дистанционно, като от време на време се изявява на турнири под шапката на академията. Годината след завършването на ветеринарния техникум в Костинброд, Венцислав Изов вече е ездач на академията с цялата пълнота на учебната програма. Друг представител на балканските страни в групата му - няма. Сега язди със свои колеги от цяла Европа и гордо разказва за България. В базата на академията в Белгия ще остане повече време, като дните му минават в строги тренировки и широк обхват на теоретични познания. Споделя, че е безумно щастлив от тренировките си с Лансинк, а наскоро е бил в университета в Упсала, Швеция, където слушал лекции на прочутия Йонс Фредериксон.

Денят на талантливия ни ездач в Белгия започва в 6:30 и приключва късно вечерта, като минава в езда, кордиране и тренировки. „Лансинк е невероятен човек. Бях го виждал по състезания на живо, но никога не бях контактувал с него. Сега имам възможността да черпя с пълни шепи от богатия му опит. Той е гениален в работата и да попаднеш под треньорската му десница е истински шанс за всеки млад ездач. Има изключително отношение към конете, а самият той е истинска мотивация за всеки, който търси успехи в спорта. Сигурен съм, че това преживяване ще бъде от голяма важност за моята кариера. Имам големи очаквания за цялата програма на YRA и съм благодарен, че бях част от нея през отиващата си 2018 г.“ – разказва успешният състезател Венцислав Изов – наследник на известния у нас коневъд и треньор Мирослав Изов.

Упехите на Венцислав продължават да носят годост за спорта за родителите. Разбира се всички тези резултати са продукт на упорита работа и постоянство, както и добра грижа за коня.

Миро Изов