СЪБИТИЯ

 

Списание Езда, бр. 11/2009 г.

"В началото на месец септември в конезавод „ МСВ ОПИЦВЕТ” бяха таврирани с марката на породата ТРАКЕНЕР и удостоени с немски паспорти 7 кончета ( 2 женски и 5 мъжки). За целта специално от Националната немска асоциация на тракените ( TRAKEHNER VERBAND) бяха дошли експертите Албрехт Варнекер и Хенрик Аухаген. И двамата са членове на асоциацията, като г-н Варнекер от 40 години професионално се занимава с тестиране на коне и е оценител на кобили майки за Европа. А колегата му 29- годишният Хенрик Аухаген е потомствен развъдчик на коне от породата тракенен в Германия.Познаваме г-н Варнекер отпреди повече от две години, когато бе и първата му визита в конезавод”МСВ”, а именно оценяване на тракенените, отглеждани в България.Тогава всъщност се положи и първата стъпка по дългия път на признаване на породата в България. Ето че сега станахме свидетели и на втората по значимост и определено голяма крачка – тавриране на коне от породата тракенен в България.
И ако съдим по споделеното от Националната асоциация по коневъдство в лицето на изпълнителния й директор Георги Йорданов, който лично присъства на таврирането, то мероприятието в Опицвет е изключително събитие за България.
„ Аз лично съм развълнуван. Това се случва за първи път у нас. Идентифицирането и сертифицирането на български коне от тракененска порода( родени в България),
лично от представители на немската тракененска организация е невероятно постижение”, сподели Йорданов. Всъщност погледнато от зоотехническа гледна точка, това е едно рутинно мероприятие. Но за България е изключително признание за труда, положен от Мирослав Изов, собственик на конезавода в Опицвет. И за всички,които познават от години работата му по породата и усилията му да произвежда качествен материал, е ясно, че рано или късно, стъпил веднъж на правия път, той ще постигне желаните успехи.
Изов преди време закупи от Trakehner Verband Принца на Прусия /PREUSSENPRINZ/. Жребецът е баща на повечето печеливши коне от турнири в Хановер и Вестфалия, а откакто е в България, е първият разплодник за износ за България. И така всичките тези факти взети заедно, обещават собствена чиста популация от Тракени в „МСВ Изови”. Първият резултат е вече налице и той е, че имаме родени тракени на българска земя, с паспорти и жигосани с щемпела на породата лично от немската организация. С това се заключва и признаването на породата у нас, което е с международен сертификат.
И двамата представители на Trakehner Verband са по покана и на разноските на
Мирослав Изов с цел идентификация на малките кончета и оценка на кобилите. И двамата отлично познават Мирослав Изов, който е активен член на Асоциацията на тракенените в Германия от 2007 г. Немската асоциация изцяло подкрепя собственика на „МСВ Изови” в усилията му да развива развъдна дейност на нивото на Европа. Работата като процент и коефициент на полезно действие е свършена, Миро върви по правилния път, но трябва време. Административно нещата са свършени на 100%, но по отношение на крайния продукт се изисква време.Изов използва лицензиран жребец с много висока стойност в Германия. Втова е разковничето на високия старт, с който той започна развъдната дейност на тракенените на родна почва.
Немски бранд и немски паспорт! – това е истината за развъдчиците на породата в цял свят.

ТАВРО
Тавро се нарича траен изкуствено създаден белег по кожата с цел неговото разпознаване. Процесът на поставяне на тавро се нарича тавриране. Най- често тавро се поставя върху откритите части на тялото. То представлява комбинация от числа, букви или символи. Тавриране се извършва с метални уреди или чрез тяхното силно нагряване, или чрез охлаждане до много ниски температури. Охлаждането става с помощта на течен азот и охладената емблема трябва да се задържи върху космите и кожата минимум 30-40 секунди. В случая бе приложен методът с изгаряне чрез нажежено желязо.Използва се метален знак на породата, който се нагрява на огън и се допира до кожата на животното за 1-2 секунди. При това се получава обгаряне на дълбокия слой от кожата, където се намират космените луковици и те безвъзвратно се унищожават. В зоната на тавриране кожата зараства, като на това място не израстват косми. Получава се белег, причинен от изгарянето, който остава траен и видим."

Галерията изисква да имате инсталиран JavaScript и Flash Player. Изтеглете Flash от тук.


26/03/2009 РОДИ СЕ ПЪРВОТО КОНЧЕ  ОТ ЛИЦЕНЗИРАНИЯ ЗА БАЩА ЖРЕБЕЦ PREUSSENPRINZ - ВНОС ОТ  ГЕРМАНИЯ


03/03/2008 - Принцът на прусия в България

ТРАКЕНЕНСКИЯТ ЖРЕБЕЦ- ПОБЕДИТЕЛ НА 1989 година БЕШЕ ПРОДАДЕН ОТ СЪЮЗА НА ТРАКЕНИТЕ / TRAKEHNER- VERBAND / ЗА МНОГООБЕЩАВАЩО ЧАСТНО РАЗВЪЖДАНЕ В БЪЛГАРИЯ НА г- н МИРОСЛАВ ИЗОВ.
ИЗРАЗИТЕЛНИЯТ ЧЕРВЕНИКАВО – КАФЯВ ЖРЕБЕЦ ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ ГОДИНИ МНОГОКРАТНО НАПРАВИ ИМЕ НА СЪЗДАТЕЛ НА СПОРТНИ КОНЕ ЗА ВСИЧКИ ДИСЦИПЛИНИ.
PREUSSENPRINZ Е БАЩА НА ПОВЕЧЕТО ПЕЧЕЛИВШИ КОНЕ ОТ ТУРНИРИ ОТ ХАНОВЕР И ВЕСТФАЛИЯ. ПОСЛЕДНО СИНЪТ НА MAJORAN БЕШЕ СОБСТВЕНОСТ НА СЕМЕЙСТВО АУХАГЕН ОТ ХАГЕНБУРГ И СЕ ЗАЕМАШЕ КАТО ЖРЕБЕЦ ОТ КОНЕЗАВОДА „EQUISET “ В МЕКЛЕНБУРГ.
PREUSSENPRINZ / ПРИНЦА НА ПРУСИЯ / Е ПЪРВИЯТ РАЗПЛОДНИК ЗА ИЗНОС ЗА БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ИМЕННО ЩЕ БЪДЕ ОТГЛЕДАНА СОБСТВЕНА ЧИСТА ПОПУЛАЦИЯ ОТ ТРАКЕНИ В КОНЕЗАВОДА НА г- н ИЗОВ В с. ОПИЦВЕТ, БЛИЗО ДО СОФИЯ.


01/06/2007 - СРЕЩА НА ВСИЧКИ ТРАКЕНИ В ОПИЦВЕТ

На 12 .06.2007 година по личната покана на г-н Мирослав Изов, собственик на най-голямата ферма за отглеждане и разплод на коне от породата Тракенен в България, у нас ще пристигне делегация на Германската Асоцияция на Тракененския кон.
Г-н Варнекер и г-жа Розентау са членове на комисията, която ще оценява българските коне от световноизвестната порода.Организаторите са поканили собственници на породата в България, заедно с техните коне да се явят на специална среща в конна база”МСВ”, където германската комисия ще даде компетентна оценка на животните.
Делегацията ще пребивава у нас по изричната покана на конна база „МСВ”- Изови.
Посрещането и организацията на мероприятието финансово изцяло са поети от домакините.

 


  Kонна база МСВ Изови | тел: +359896634444, +359895616405 | email: info@horse.bg