ЗА НАС

Ние сме семейство Изови – Миро, Светла и Венци. Базата ни се намира на 15 км. западно от София в с. Опицвет в подножието на Стара планина – тихо и уютно място с прекрасна панорама. Теренът е изключително разнообразен – оазис от зеленина, хълмове, малки рекички и язовирчета.

С коне се занимаваме от 1997 г. – първоначално като любители с две кобили за езда през свободното време. Постепенно общуването с коня се превърна за нас в завладяваща страст, на която посвещавахме все по-вече време и усилия. Купихме нови коне, натрупахме литература и опит. Проблемите и безсънните нощи не ни отчаяха, а напротив – дадоха ни увереност, че това е нещото, с което искаме да се занимаваме.
Успяхме да закупим и един порутен, разграбен и отчайващо занемарен стопански двор, който днес неузнаваем – нашият, и на нашите коне дом.

Сега сме професионални производители на коне от породата „тракенер”. Притежаваме 40 коня, повече от които собствено производство. От 2007 г. сме членове на Немската асоциация на тракените. През 2007 г. година нашите коне получиха изключително висока оценка от представители на немската асоциация (TRAKEHNER VERBAND), което беше първата стъпка за признаване на породата в България.

През 2008 г. закупихме от Германия лицензирания за баща жребец Preussenprinz (Принцът на Прусия), от когото през март 2009 г. се роди първото конче, удостоено с немски паспорт.

Немската асоциация изцяло подкрепя усилията ни да развиваме развъдна дейност на европейско ниво. В началото на месец септември 2009 г. експертите от Германия отново пристигнаха – този път за тавриране с марката на породата ТРАКЕНЕР. Седем кончета (2 женски и 5 мъжки) са удостоени с немски паспорти.

Вероятно за голяма част от хората, които никога не са се занимавали с коне, това звучи вълнуващо. За други, може би подобна дейност изглежда като доходоносен бизнес. За нас обаче това е труд, денонощен труд, желание и огромна любов.


  Kонна база МСВ Изови | тел: +359896634444, +359895616405 | email: info@horse.bg